Зустріч з Патріярхом Святославом

0
313

DSC_0107Сумівська молодь Осередків Етобіко ім. С. Петлюри і Міссісаґа ім. Ю. Шухевича разом із пластовою молоддю станиці Торонта мали унікальну нагоду привітати і зустрітися із Патріярхом Української Греко-Католицької Церкви Святославом Шевчуком  у суботу, 3 травня 2014 року у церкві св. Миколая під час приїзду Блаженнішого до Канади.

Коли Блаженніший увійшов до храму з владикою Стефаном, діти вітали їх голосно співаючи «Христос Воскрес». Відтак Патріярх Святослав привітав сумівців і пластунів та присутніх і всі разом промовили молитву за Україну, яка кривавим шляхом знову виборює свою соборність і назалежність.

Добродійка Таня Чолій, голова привітального комітету, була ведучою короткої, але змістовної зустрічі і перевела дуже цікаву сесію, де діти мали нагоду питати питання, на які відповідав Блаженніший. Декотрі питання були духовного характеру, а саме — Чому Бог немає початку чи кінця? Чи можна описати Бога одним словом? Чи крила ангелів причеплені до іхньої одежі чи до їхніх душ? Чи людина створена на подобу Бога – чи Бог створнений на подобу людини?

Інші питання мали політичний характер, а саме – Чому поліція стріляла людей в серце на Майдані? Як Церква помагає Україні під час теперішньої кризи?

І діти, тому, що вони діти, відважились питати особисті питання Блаженнішого, а саме – Який Ваш улюблений колір? Чому священики носять «суконки»? Скільки мов Ви знаєте, і де Ви їх навчилися? Коли Ви знали, що Ви хотіли бути священиком? Чи то правда, що Ви знаєте Папу Римського Франциска і що Ви про нього думаєте?

Блаженніший відповів на кожне питання, українською та англійською мовами, залежно якою мовою ставили питання.

Після запитів, молодь приготувала маленьку несподіванку, довідавшись, що Патріярх святкуватиме день народження за кілька днів. Вони заспівали «Многая Літа» і подарували великий напис з нагоди уродин, який підписали раніше, коли входили до церкви. Голови Осередків Марта Спорняк і Роман Медик, разом із головою Виховної Ради Крайової Управи Іриною Шуст-Данкович вручили Блаженнішому скромний дарунок — осередкові сорочки і літографію патрона Спілки Архангела Михаїла.

Блаженніший подякував за дарунки, але крім того, подякував провідникам-виховникам СУМ за їхню важливу працю з молоддю, особливо поза межами України.

Зустріч тривала годину і закінчилася спільнoю знімкою та співом церковних пісень. Присутні діти, включно із дорослими, від’їхали із великим духовним піднессеням. Патріярх імпонував кожному його знанням, щирістю і, найважливіше, його людяністю. Ця зустріч залишиться надовго в пам’яті кожного присутнього.

1 травня сумівська молодь Осередку Міссісаґа мали привілей бути частиною делеґації, на чолі з владикою Стефаном, яка вітала Блаженнішого на летовищі Пірсон.

Молодші і старші юнаки і юначки приготували написи і прийшли в одностроях та з прапорами гідно привітати Голову Української Греко-Католицької Церкви.

Ірка Шуст-Данкович

Загляньте в ґалерію за додатковими фотографіями