Естонські “Веснянки” та СУМ в Україні

0
617

Напередодні свята матері та справжнього весняного тепла, яке в Естонію приходить дещо пізніше, ніж в Україну, відбулися майстер класи під загальною назвою “Веснянки”, в рамках проекту «Джерело творчості», який проводить українське земляцтво в Естонії Сілламяе «Водограй». В трьох осередках Українських земляцтв Естонії: Таллінні, Тарту та Нарві,  діти, молодь та дорослі долучались до створення композицій в техніці квілінг за мотивами картин української художниці Катерини Білокур.

DSC_0129Під час зустрічей була також презентована Спілка Української  Молоді в Україні, велися розмови про Батьківщину, співались пісні. А найменші учасники зустрічей мали нагоду погратись в традиційні сумівські ігри, познайомитись між собою ще краще, а також зробити солодкі подарунки для своїх мам з нагоди Дня Матері.

Українські земляцтва Естонії об’єднують у своїх лавах як вихідців з України першого покоління, та і тих, хто вже народився в Естонії та має естонське громадянство. Але це абсолютно не мало значення під час проведення проекту: відкриті, щирі, готові до співпраці та розуміння української мови молоді дівчата та старші жінки дарували один одному трохи часу, спілкування та разом у цікавій, хоч дещо і клопіткій праці, робили справжні дива.

DSC_0231Першою зустріччю за проектом стала презентація СУМ в Україні та робота над картиною з дітками в осередку міста Таллінн, та українську недільну школу «Надія». Гарно грались, весело накручували кольорові смужки паперу, готували справжнє доросле чаювання, а також веселились, стрибали і багато грались. Тож, навіть найменший з присутніх піврічний хлопчик весело посміхався і махав ручками.

Майстер клас у Тарту зібрав вихідців з теренів нашої країни з осередку міст Сілламяе, земляцтво «Водограй», Кохтла-Ярве земляцтво «Два кольори», та осередку Тарту українська недільна школа ім.Лесі Українки. Також були присутні члени вірменської громади, в приміщенні якої відбувалась зустріч. В веселих забавах, цікавих іграх час минув швидко і радісно: молодші учасники мали можливість побігати, пострибати та долучитись до створення картини, в той час, коли доросле членство спілкуючись весь час провадило роботу на виробом.

DSC_9929 DSC_0103 DSC_9913Щонайкращі враження залишились від часу, проведеного за працею в осередку міста Нарва українське земляцтво «Родина». Це була остання зустріч і усі учасники були настільки готовими до співпраці, що робота була закінчена в максимально короткий час. І за смачним чаюванням з місцевими пирогами в чудесно прикрашеній вишивкою та картинами Катерини Білокур Світлиці час минув швидко і не вірилось,що час мандрів добігає кінця.

Щодо моїх вражень від країни, про яку так багато чула, але ніколи там ще не була, то перше, що одразу впадає в очі – мало людей на вулицях. Тож, на мою заувагу, що я живу у маленькому Тернополі, виявила, що не такий вже й маленький той Тернопіль – чи не розміром з естонську столицю. Тож, мало людей на вулицях, абсолютно незрозуміла мова, погодні зміни по кілька разів на день і дуже незвична для ока архітектура. А поза тим – тихо, затишно, з абсолютним відчуттям безпеки, світлі, майже білі, ночі, хороша інфраструктура, логічна побудова вулиць і дуже багато всього, що робить твоє життя простішим: чудові парковки для велосипедів, зручні графіки транспорту, дитячі майданчики та кімнати дитячого дозвілля в усіх торгівельних закладах, надзвичайно комфортабельні автобуси між містами. Що найдужче здивувало – майже усюди безпроблемний доступ до мережі Інтернет і суцільна автоматизація усіх життєвих процесів.

Хочеться подякувати організаторам проекту «Джерело творчості», усім тим, хто долучився до написання проекту та організації майстер класів, та завдяки кому усі зустрічі стали можливими: пані Ларисі Житнік голові осередку Сіламяе, яка стала натхненником та ідейникком проекту, завдяки чому стало можливим провести зустрічі у різних куточках країни, подрузі Аллі Інно та другові Володимиру Паламару, які прямо чи опосередковано долучились до проведення зустрічі у Таллінні та пані Галині Маляровій, голові земляцтва «Родина», яка в дуже стислі терміни змогла підготувати надзвичайно чарівну виставку картин Катерини Білокур та зібрала українців міста Нарва.

Окреме та дуже велике дякую подрузі Ліді Житнік, яка допомагала, скеровувала, радила та підтримувала протягом усієї тривалості проекту. 

Крайовій Управі СУМ в Україні хочеться подякувати за надані матеріали про Спілку та журнал “Крилаті”, які тепер є у кожному українському земляцтві.


Довідка.
Кві́лінг (Quilling — рюш. Походить від слова quill — пташине перо, гофрувати, плоїти, паперокручення) — мистецтво виготовлення плоских або об’ємних композицій зі скручених у спіралі смужок паперу. Інформація з Вікіпедії.

DSC_0240