9/11 – ПОГЛЯД У БЕЗОДНЮ – світлої пам’яті Івана Скали (Яся)

0
538

1. Вшанування пам_яті Івана Скали на оселі СУМ_1 вересня 2002

У неділю, 1-го вересня 2002 року, під час Маніфестаційної частини 51гоВсеамериканського Маніфестаційного Здвигу відбулося вручення Залізного Хреста Заслуги, найвищого відзначення в СУМ, родині покійного друга Івана Скали з Осередку СУМ ім. Мирона Тарнавського в Пассейку.

9/11 – погляд у безодню 

 світлої пам’яті Івана Скали (Яся)

2.Залізний Хрест_найвища відзнака СУМ
Залізний Хрест Заслуги, вручений родині покійного друга Івана Скали

Історія сповнена жахливих подій, в яких людство відчувало свою повну безпорадність, перебуваючи на межі виживання. Такі події перемелювали безліч людських доль і залишали в генетичній пам’яті страх перед смертю й потужними силами руйнації. Хоч час частково стирає емоційну складову таких трагічних подій, все ж певні дати міцно вкарбовуються в людську пам’ять – через них людство має змогу зазирнути в ті “чорні діри” історії, які залишаються символами страшних втрат та нищення людської сутності.

Без сумніву, 11 вересня є однією з таких дат. Тоді світ “перевернувся” і людство побачило новітнє обличчя абсолютного ЗЛА – невеликі групи добре зорганізованих терористів підступно використали 4 цивільних літаки для вбиства тисяч невинних жертв. Два з них вони спрямували на красені вежі-хмарочоси Світового Центру Торгівлі у Нью Йорку, зіткнення з якими спричинило потужну пожежу. Тисячі людей опинилися у пастці їдкого полум’я, яке швидко поглинало будівлі, а мільйони спостерігали за цією трагедією по телебаченню й радіо. Горнило чорних клубів полум’я відбирало останню надію у тих, хто прагнув врятуватися і відкривало свою безодню перед тими, хто йшов їм на допомогу.

2014_I_Skala_2
Близнюки – Авторство світлин невідоме

Паніка. Жах. Безлад. Задушливий отруйний сморід чорного диму. Гуркіт падаючих залізо-бетонних конструкцій, які розсипались як доміно. Брязкіт битого скла, яке градом падало на втікаючих. Стовбур будівельного пилу. Літаючий попіл. Приголомшливий шок і втрата сенсу буття.  Здавалося, що ангел смерті проявив свою силу людству, щоб покарати за його гріхи.

Ясь.

Іван Скала служив офіцером у відділку поліції, який обслуговує адміністрацію порту Нью Йорку та Нью Джерзі. 9/11/2001 в момент атаки терористів на Близнюки він був при виконанні своїх службових обов’язків офіцера патрульної служби. За сигналом тривоги за якусь мить він опинився у самому пеклі подій, де вирішувалися долі тисяч людей. Не вагаючись, він вихопив у товариша (вдома у якого залишились дружина та дитина) єдину захисну дихальну маску й разом із групою офіцерів поліції пішов на допомогу іншим. Як парамедик, він був готовий надати потерпілим першу допомогу на місці. За першим разом, він допоміг витягнути з вогню одну людину. Далі, у складі іншої групи волонтерів він піднявся на 30-тий поверх Другої Вежі, щоб врятувати тих, хто опинився у вогняній пастці.

Привітний, працьовитий, життєрадісний та великодушний, Ясь завжди дбав про інших. Ці чесноти були важливою частиною його виховання у сім’ї українських іммігрантів з Лемківщини та у Спілці Української Молоді в Америці (СУМ).

Друзі його називали Ясем, з чим пов’язана цікава дитяча історія. Батьки називали Івана Івасем. В дитинстві він не міг чітко вимовляти букву “к”; тому, коли він кликав свою сестру Ірку на допомогу й неправильно вимовляв її ім’я, вона на нього дуже ображалася. Не в змозі витерпіти знущання над своїм іменем, Ірка  перекрутила Івасеве ім’я, назвавши його “Ясем”. Це прізвисько закріпилось не тільки серед друзів, у школі, але і в СУМі, а потім і на роботі в поліції, де його американці також називали Ясем.

Кожен з тисяч загиблих 9/11 має свою родинну історію, але історія Яся особлива для  всіх українців Америки – вона відкриває український вимір цієї трагедії. Патріотизм – це не тільки слова про любов до батьківщини, але й готовність покласти життя за неї. Попри численні державні нагороди від американського уряду, якими Ясь був відзначений за зразкову службу, а також мужність та відвагу при затриманні 7 злочинців, його ім’я завжди буде асоціюватися з геройським вчинком, з найвищим виявом людяності – коли 11 вересня 2001 року він віддав своє життя, рятуючи інших.

З точки зору викликів та цінностей, які є основною життєвого вибору, постать Івана Скала є прикладом для всієї української молоді. Ті засади, які складають основну українського громадського життя  в Америці, невидимими нитками пов’язують нас як з Америкою, так і Україною. Подібно до тисяч інших сумівців, вибір Іван Скала був закладений його активною участю у виховно-патріотичній діяльности СУМ та житті української громади. Його завжди можна було побачити серед волонтерів на сумівських імпрезах, особливо Злеті. Відданість своїй громаді та українській культурній спадщині органічно поєдналися з відданістю професійним обов’язкам та найголовнішому вибору у своєму житті.

3. Америка шанує своїх героїв_українця Івана Скалу
Америка шанує своїх героїв

Ті, хто врятувались 9/11 – завжди пам’ятатимуть той жах як їм вдалося вижити. Ті, хто втратили друзів та близьких– завжди пам’ятатимуть останні слова, з якими вони розлучились. А ті, хто був далеко на відстані від тої страшної трагедії мусять пам’ятати, що ГЕРОЇ – НЕ ВМИРАЮТЬ і що для перемоги зла достатньо, щоб усі добрі люди нічого не робили. Сотні пожежників та офіцерів поліції спішили на допомогу в палаючі вежі Близнюків, підсвідомо знаючи, що для них назад дороги немає. Єдине, що вони могли зробити в тих обставинах – це бути вірними своїй честі та обов’язку, коли абсолютне зло відкрило свою безодню.

Щось подібне зараз відбувається в Україні. Страшна сила тероризму, яка проявилася 9/11 в Америці, зараз знищує Україну. Подібно Іванові Скалі, на захист України стали тисячі українців під час Майдану, в трагічні дні снайперського розстрілу “Небесної Сотні” на вулиці Інститутській в Києві та на сході України, воюючи проти російських найманців, місцевих запроданців та окупаційних військ російської армії. Коли свистять кулі, наші хлопці, замість того, щоб відступати й рятувати своє життя, ідуть вперед, виносячи поранених і вбитих або прикривають собою інших. Напевне,  не кожна людина має те відчуття гідности та честі, щоб кинути виклик смерті й злу, але кожна людина має перед собою цей вибір у критичних обставинах.  Саме тому серед людського роду є тверді як скеля люди (недаремно Іван Скала мав таке прізвище), які ведуть за собою і свідомо роблять цей вибір, перемагаючи і страх, і смерть, відкриваючи шлях для правди і сил добра.

Американці шанують своїх героїв. Іменем Івана Скали була названа вулиця в Манхетені навпроти адміністративного будинку поліції порту Нью Йорку – Skala Court, будинок служби швидкої допомоги у Пассейку, Нью Дж.; нагорода найкращому парамедику Пассейку також носить його ім’я; сім’я Яся отримала відзнаку “Залізний Хрест” від СУМ; Івану були присвячені численні меморіали, спортивні змагання та культурні заходи в Пассейку (де живе його родина), Нью Йорку та в околицях.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ! Працюймо разом, щоб примножувати сили добра!

            Слава Україні! – Героям Слава!

Віктор Курилик, пресовий референт КУ Спілки Української Молоді

 

Просимо прочитати: http://archive.cym.org/archives/ivan_skala.asp