2014 – Провідницький Семінар – стаття

0
362

 

Майбутні провідники СУМ у Вашінґтоні

2014Leadership02

Вашінґтон, 5-6 квітня 2014 р. у приміщенні посольства України відбувся Провідницький Семінар Спілки Української Молоді (далі СУМ). Для участи в ньому, Комітет Провідницького Семінару відібрав 13 юнаків та юначок із 7 Осередків терену Америки: Діяну Середюк з Боффало, Мар’яну Пилипів з Виппані, Александера Гумена та Александера Зелеза з Гартфорду, Оксану Бігун та Станіслава Шеремету з Ґошена, Дану Бартків з Джерзі Ситі, Юрія Василишина та Андрія Шемечка з Клівленду, Ксеню Вітович та Наталію Гриців з Нью Йорку, Олеся Бігуняка та Лукіяна Ленчука з Пассейку.

Голова Крайової Управи СУМ друг Андрій Бігун відкрив Семінар. У своєму Слові він привітав усіх учасників та закликав присутніх вшанувати пам’ять загиблих на Майдані в Києві – нашу героїчну Небесну Сотню – хвилиною мовчанки. Згодом, відбулася офіційна зустріч сумівців із послом України в США паном Олександром Моциком та першим секретарем посольства України зі зв’язків з українською громадою панею Орестою Старак. Пан Моцик проаналізував складнуполітичну ситуацію в Україні, звернув увагу на дружню підтримку уряду США та місію посольства України в Америці. Дискусія з послом у форматі питання-відповідь засвідчила широку обізнаність та небайдужість молодих сумівців Америки до подій в Україні.

Програма Семінару була надзвичайно насиченою, пізнавальною та корисною для розкриття провідницьких рис юних сумівців. Так, Голова Світової Виховної Ради подруга Неля Лавриненко (з України) провела ряд інтерактивних ігор для запізнання та налагодження стосунків між учасниками. Надана можливість висловити свої очікування від Семінару сприяла активному включенню кожного учасника у роботу над пізнанням себе у динаміці спілкування зі своїми товаришами. Подальші вправи зосереджували увагу на основних рисах провідника та ефективності команди. Щоб отримати практичний досвід, учасники Семінару занурилися у планування сумівських заходів, в процесі чого їм потрібно було використовувати здобуті знання та відчути командний дух.

Голова Крайової Виховної Ради Марія Поліщук провела сесію “Що є СУМ?” Проаналізувавши діяльність організації та поділившись власним досвідом, подруга Поліщук застановилася на важливості формування світогляду юнацтва. Досягнення основної мети Спілки Української Молоді – виховання української молоді у християнському та націоналістично-патріотичному дусі задля добра України – полягає не тільки в участі юнацтва в заходах СУМ, а найголовніше, в провідництві, в особистому рості в рядах Спілки Української Молоді, в діяльності Управ Осередків, Реферантур Дружинників та Крайової Управи СУМ.

Подруга Марійка Дрозд у сесії “Хто і що презентує організацію” звернула увагу на важливості як зовнішнього вигляду так і загально-прийнятих правил поведінки молодої особи в сучасному суспільстві. Досить цікаво було згодом спостерігати як юні сумівці втілювали теоретичні знання на практиці.

Окрім роботи в сесіях Семінару, юнацтво мало цікаву культурну програму. 50 років тому в столиці Америки Вашинґтоні українська громада урочисто відкрила монумент великому генію українського народу Тарасові Шевченку. Відкриваючи монумент, президент Америки Дуайт Айзенгавер назвав Тараса Шевченка героєм України, додавши: “Він запалить тут новий світовий рух … невпинний рух до незалежности й волі всіх народів і поневолених націй у світі”. Можна тільки дивуватися наскільки ці слова перегукуються із сучасною Україною. Не дивно, що семиметровий бронзовий монумент на Дюпон-серкл у Вашинґтоні відтоді став першою зупинкою при подорожуванні столицею кожного свідомого українця. Учасники Провідницького Семінару СУМ зібралися біля пам’ятника славному поету у Вашинґтоні не тільки, щоб віддати йому честь та пошану, але й відзначити двохсоту річницю від дня його народження.

На одному з пагорбів столиці Америки золотиться своїми банями український греко-католицький Собор Пресвятої Родини, дзвони якого закликали всіх вірних на ранкову літургію у неділю. Тож і стежина учасників Провідницького Семінару пролягла до цієї святині, щоб за християнським звичаєм подякувати Господеві за всі блага та попросити благословення на майбутнє.

Неповторним святом весни у місті Вашингтоні є Фестиваль цвітіння сакури, який цього року співпав із нашим перебуванням у столиці. Тож надзвичайна краса оновленої природи при місячному світлі та різноманітних вогнях феєрверків назавжди залишиться у спогадах наших сумівців.

Після двох днів дружнього спілкування юнакам та юначкам зовсім не хотілося прощатися, то ж всі промовили: “До наступних зустрічей в СУМі”. І віриться, що кожен збагатившись провідницьким досвідом, повертався у свій Осередок з потаємними мріями втілення набутих навиків у життя.

Крайова Управа СУМ висловлює щиру подяку посольству України в США, Комітету з організації, викладачам, інструкторам та всім учасникам за допомогу в організації та переведенні Провідницького Семінару 2014 року.

Марія Поліщук – Голова Крайової Виховної РадиСУМ в Америці