49-ий Баль Дебютанток СУМ

0
678

 2013deb_1L

 

2 лютого 2013 року в залі готелю “Шератон” у Парсиппані, Нью Джерзі, відбувся 49 Баль Дебютанток Спілки Української Молоді в Америці (СУМ).

У цей день мрія одягнути вишукану білу сукню здійснились для десятьох Дебютанток. Для їхніх батьків ця мить стала непростим усвідомленням простої істини – життя продовжується; тільки тепер їхня доня стала дорослою! Невимовна радість одних та стримані емоції інших поєднали в собі цілу палітру яскравих вражень про перевтілення юначок у чарівних царівн.

В описуванній події не можна не обминути феномен казковості. Зокрема, для чого тратиться стільки часу, нервів та грошей батьків, щоб в один вечір побачити свою дочку в оточенні більше, ніж 600 присутніх, які перед тим також активно провели час в гарячих точках дизайнерських магазинів. Скептики можуть засумніватись у здоровому глузді шановної публіки; реалісти ж справедливо присоромлять їх, оскільки всі присутні на цій урочистій події – це в першу чергу небайдужі люди, які особисто долучилися до виховання юначок. Разом у залі, вони поєднали в собі багатолітні зусилля, щоб стати отим світом, заради якого має здійснитися казка про чарівну царівну. Якщо в дитинстві ця казка реалізувалася через гру з ляльками-царівнами, то в цей день ця різниця між дівчинкою, яка бавиться ляльками, та царівною стирається. Дебютантки на коротку, але надзвичайно урочисту мить, стають тими царівнами, якими колись мріяли бути. Перед захопленою публікою вони виходять одна за одною у супроводі кавалерів, щоб вклонитися і подякувати тим, хто їх виховував, а також засвідчити свій всуп у доросле життя української громади.

Офіційна частина Балю складається з безлічі формальностей, відповідальність за які взяв на себе Організаційний Комітет на чолі з подругою Ларисою Благою-Татаренко. Подруга Лариса передала право вести урочисту частину Балю господарям Балю – подрузі Олі Фіґоль та другові Юрію Симчику, які привітали гостей та розпочали представлення Дебютанток. Цього року шановна публіка мала честь вітати наступних Дебютанток:

Алісію Марію Гецнер (з Baltimore, MD) у супроводі Андрія Коротунова; Софію Стефанію Горинь (з Old Bethpage, NY) у супроводі Андрія Кілія; Меланію Катерину Гуменюк (з Perry Hall, MD) у супроводі Матея Томашевського; Олександру Анну Мамрош (з Yonkers, NY) у супроводі Івана Медведя; Кристен Мандич (з Hackettstown, NJ) у супроводі Юрія Закалюжного; Алексу Кристин Оліярник (Mahwah, NJ) у супроводі Раяна Завойського; Стефанію Марію Перексту (з Oakridge, NJ) у супроводі Павла Тимківа; Марту Телепко (з Parsippany, NJ) у супроводі Романа Дідуха; Александру Марію Тенюх (з White Plains, NY) у супроводі Миколи Головка; Маріанну Тимоч (з Hastings-on-Hudson, NY) у супроводі Стефана Палилика.

Вихід Дебютанток є мистецтвом опанування манер та плавности рухів. Безумовно, усі присутні у залі очікують цю мить свята з нетерпінням, бо кожна з Дебютанток намагається з аристократичною впененістю продемонструвати свою вишукану білосніжну сукню, зі смаком підібрані прикраси та корону на голові. Привітання батьків. Букетик троянд, отриманий від матері. Елегантний кавалер, який бере під руку і веде перед захопленими поглядами по колу – що ще потрібно молодій панянці, щоб відчути невимовну радість! Найважливіший момент – це уклін. З лебединою грацією, сідаючи в реверанс, кожна Дебютантка викликає посмішку та аплодисменти всієї публіки, натомість, випромінюючи радість та вдячність. У цій незабутній миті закладений сенс юності й краси, а також, освячений увагою всієї громади, перехід до зрілости, який залишиться на все життя.

“Дорогі подруги, – звернувся до Дебютанток Голова Крайової Управи СУМ друг Андрій Бігун, – ми гордимося вами. Ми надзвичайно раді, що ви можете сьогодні відзначити ваш перехід у доросле життя. Пам’ятайте на ціле життя хто ви такі й звідки ви походите. Плекайте далі свою глибоку любов до своєї Родини, до Бога й до України. Будьте завжди гордими за приналежність до українського роду. Нехай Господь Бог благословить, а святий Архистратиг Михаїл тримає вас під своєю опікою і допомагає вам завжди у своєму життєвому шляху”.

Ключовими в промові друга Бігуна були слова про взаємопов’язаність людей, які спричинилися до виховання Дебютанток у СУМі. Сім’я, друзі, виховники, вчителі – всі ми творимо велике коло зв’язків, в яких зростають наші діти і майбутнє України. У символічному “Приреченні Дебютантки”, яке зачитала Алекса Оліярник, Дебютантки засвідчили свою відданість ідеям попередників – іти до мети в пошуках свого життєвого шляху, залишаючись вірними Богові та Україні.

Кульмінацією офіційної частини Балю є Віденський вальс. Під сентиментальні звуки вальсу Євгена Доги, Григорій Момот гармонійно поєднав у своїй хореографії класичні рухи вальсу з експресивними елементами, які властиві українським народним танцям. Чергування коротких та довгих кроків, уповільненого та швидкого темпу під час кружляння на місці, в русі та в колі справляли ефект мінливих візерунків, що відображують чарівну мрію. У фіналі вальсу кавалери підносять дівчат у повітря, в кружлянні опускають їх на землю, щоб за мить у розвороті побачити їх в обіймах, сидячи на коліні.

Цікаво, що Євген Дога написав свій вальс до фільму “Лети у сні й дісності”. “Спустившись на землю” після мрійливого кружляння-лету, під шалені оплески, кавалери елегантно довірили право наступного танцю батькам Дебютанток. Після цього танцю офіційна частина Балю закінчилася, а під звуки гуртів “Грім” з Нью Йорку та “Ворони” з Сирак’юзів щасливі Дебютантки продовжували кружляти, витанцьовуючи польки, рок-н-роли й коломийки. Під фінальні акорди коломийки хлопці-танцюристи побудували акробатичну “вежу” з двох поверхів, яку вони ефектно перетворили у вертикальну двоверхову “стіну”.

Цей вечір був незабутнім для всіх присутніх; в цьому – велика заслуга Організаційного комітету Балю на чолі з Ларисою Благою-Татаренко, у складі з Олею Фіґоль, Даркою Горбачевською, Олею Загнійною, Наталкою Горбачевською та Мироном Приймаком. Завдяки винятково професійній організації, кожен присутній міг відчути надзвичайний досвід справжнього свята.

Секрет успіху Балю – і в суто людському вимірі. Як відзначила подруга Лариса Блага-Татаренко: “В останніх роках ми мали можливість покращити систему підготовки Балю за рахунок особистого підходу. Ми приділяємо увагу менторству і проведенню персональних розмов, щоб допомогти юнацтву змінитися і зрозуміти свою роль і як себе вести в різних соціальних обставинах. Цей досвід є унікальним, бо ми надаємо нашим дівчатам та хлопцям можливість побачити інакший світ; цей досвід матиме тільки невелика частина людей, з якими вони будуть спілкуватися в майбутньому.”

З батьківської точки зору, як розповіла нам мати однієї з Дебютанток Оксана Телепко: “Баль коштував багато нервів, але те все варто – дочка встала вранці й сяє від щастя, що це відбувається з нею.”

“Вони були справжніми принцесами. Я б справді хотіла бути на їхньому місці,” – ділиться враженнями американка Мішель Мачала, котра прибула на Баль з подругою українкою. “Вони були чарівними. Найголовніше, що вони навчилися манерам, як співпрацювати з іншими та бути частиною своєї культури. Їхні посмішки промовляють самі за себе. Вони настільки теплі.”

Проведення Балю стало можливим за спонсорської підтримки Федеральної Кредитової Кооперативи СУМА (Йонкерс, Н.Й.), Української Національної Федеральної Кредитової Спілки, Домівки СУМ у Йонкерсі та Федеральної Кредитової Кооперативи “Самопоміч” (Нью Йорк).

Організаційний Комітет висловлює щиру подяку Крайовій Управі СУМ, маестро Андрію Стасіву за створення святкового настрою своєю віртуозною грою на фортепіано й усім волонтерам, які долучилися до організації цього заходу.

Особлива подяка батькам за зразкове виховання та представлення Дебютанток, а ескортам за професійне виконання обов’язку супроводжувати Дебютанток!

Казка під назвою “Баль Дебютанток СУМ 2013” закінчилася, а Організаційний Комітет вже розпочав роботу над проведенням ювілейного 50-го Балю Дебютанток СУМ 2014. Він відбудеться 1 березня 2014 року. Не пропустіть цю подію – буде багато приємних несподіванок!

Віктор Курилик
Пресовий референт КУ СУМ

 


 

Фотографії Yuri Lev Studio:


 

2013deb_videoimg2
Канал “UAYAvideo” на YouTube – Віктор Курилик, пресовий референт КУ СУМ США – – – UAYA YouTube video – Viktor Kurylyk

 


 

2013deb_videoimg
9 лютого 2013 року, в Парсиппані, Нью Джерзі, в присутності більш як шестисот гостей відбувся 49-ий Баль Дебютанток Спілки Української Молоді Америки (СУМ). Основні моменти цієї урочистої події дивіться у відеорепортажі Романа Луківа. (Video of highlights from CYM Debutante Ball – 2013 created by Roman Lukiw)