uk
Крайові сторінки: WORLD УКР USA CA АUS DE AR UK
Home / Піст став для нас вчителем

Піст став для нас вчителем

Крайова виховна рада СУМ в Україні розпочинає серію публікацій з духовними настановами для сумівців. 

Цю рубрику ми ведемо спільно з Київською Трьохсвятительською семінарією, ректором якої є отець Петро Жук, капелан та духовний наставник Спілки української молоді, багатолітній член організації. Отець Петро таборував з нами не один раз і добре знає життя та побут сумівців. Він завжди наголошує на первинному покликанні СУМу, а саме на розвитку виховницької діяльності – відповідати на потреби дітей і сімей в Україні та за кордоном, бути готовим пожертвувати свій час і ресурси, щоб підтримати та продовжити виховну справу організації.

Пропонуємо вам духовні роздуми від брата Миколи Зінченка, студента Київської семінарії УГКЦ, про те, як не відкинути настанов, яких ми дотримувались  під час посту.

Дорогі в Христі, піст був для нас вчителем! Тож якщо ми трималися настанов під час посту, не можемо відкинути їх в подальшому. Головне – не впасти в спокусу і не віддатися всяким пристрастям. Цей вчитель мав показати нам хворе місце. Але, водночас, піст був добрим стартом, щоби по Воскресінню продовжити у тому ж дусі, щоб ми могли стати володарями нашого життя і панувати над гріхом. Для того Господь наш Ісус Христос і переміг смерть.

Насправді після Воскресіння все тільки починається. Починається справжнє очищене життя. Не Інтернет, не гаджети, не гордість, не осудження, не власне зарозуміле Я має наді мною владу, але я є їхнім володарем. Невміння провести бодай один день в тиші без різних клопотань є серйозною вказівкою на те, що наше серце є в глибокому рабстві. Адже знаємо, що Господь приходить до нас в тиші і говорить в мовчанні. Якщо нам здається, що ми свобідні робити все, що ми хочемо, то по суті ми є заручниками гріха.

Христос Воскрес, щоб показати нам, що існує життя, яке наповнене свободою, життя людини, яка володіє собою і не дозволяє нічому заволодіти нею.

 

 

 

Розважмо над уривком з Євангелія від Марка (16, 1-7)

  1. Як же минула субота, Марія Магдалина, Марія, мати Якова, та Соломія купили пахощів, щоб піти та намастити його.
  2. Рано-вранці, першого дня тижня, прийшли вони до гробу, як сходило сонце,
  3. та й говорили між собою: “Хто нам відкотить камінь від входу до гробу?”
  4. Але поглянувши, побачили, що камінь був відвалений, – був бо дуже великий.
  5. Увійшовши до гробу, побачили юнака, що сидів праворуч, одягнений у білу одежу, – і вжахнулись.
  6. А він до них промовив: “Не жахайтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого Він воскрес, його нема тут. Ось місце, де його були поклали.
  7. Але йдіть, скажіть його учням та Петрові, що випередить вас у Галилеї: там його побачите, як він сказав вам.”   

Після Воскресіння ангел говорить учням повертатися в Галилею, щоби там знову зустрітися з Господом. А це дуже довгий шлях… Тобто, повернутися усіма своїми думками до своєї першої любові, до того дня, коли вони були покликані, до тої миті, де все починалося. Щоб по-новому переосмислити в світлі Воскресіння значення цілої їхньої мандрівки, яка тривала аж до цього моменту. Бо навіть апостол Павло пише в своєму посланні до Коринтян: « А коли Христос не воскрес, то марна проповідь наша, то марна й віра ваша ». Свято Воскресіння є для нас всіх нагодою повернутися думками до того моменту, в якому Господь торкнув наше серце. А всіх сумівців заохочую подивитися до власного коріння, з якого виросла Спілка Української молоді.

Адже гасло «Бог і Україна» в серцях сумівців мусить бути як життєвий дороговказ і мета. Слова ці є тим добром, тією красою, силою і правдою, довкола яких зосереджуються всі наші ідеї, життєві прагнення і труди. (з правильника СУМ)

Воскресіння є можливістю навернутися і зрозуміти сумівську ідентичність, яка включає в себе віру в Бога. Це буде наша Галилея, до якої нам слід повернутися і переосмислити наше життя.    

 

 

Причина Різдва 

Починаємо Великий Піст