Конференція Лідерства й Виховання ім. Василя Сенька 2019 в Мельборні

0
72

Крайова Управа Спілки Української Молоді в Австралії провела, 26-28 липня 2019 року, в Мельборні, Конференцію Лідерства й Виховання ім. Василя Сенька. Референтуру очолювала головна виховниця под. Тетяна Захаряк. На конференції було більше ніж 30 учасників – це осередкові управи та Дружинники з Сіднею, Мельборну, Джілонгу та Перту, які хочуть включатися до праці в СУМі,  як провідники.

Учасники Конференції Лідерства й Виховання ім. Василя Сенька 2019

Взявши під увагу Резолюції ХХІV З’їзду Спілки Української Молоді Австралії та пов’язаний стратегічний план Крайової Управи, напрям конференції приділений на справи які стосуються до переведення праці в Осередку та відновлення загальних знань про СУМ. Між учасниками конференції було приємно вітати гостей, почесного консула України в Сіднеї, Ярослав Дума OAM, І-го заступника Світової Управи СУМ, д. Петро Дума та голів осередків з Мельборну, (д. Андрій Лех), Сіднею (д. Юстин Сенько), Джілонгу (д. Марко Гид), та Перт (д. Андрій Лозик). 

Саму програму презентували голова Виховної Ради Крайової Управи, под. Тетяна Захаряк. Конференція почалася в п’ятницю вечір, 26-го липня, в Quality Hotel Melbourne Airport в неформальні атмосфері, де учасники з різних осередків могли познайомитися та поспілкуватися. В суботу, 27-го липня, почалась офіційна програма Конференції. Відкриваючи офіційну програму конференції, голова Спілки Української Молоді в Австралії, д. Андрій Дума, пояснив що означає лідерство і колективна праця, особливо при СУМ.

Програму очолювала голова Виховної Ради Крайової Управи, под. Тетяна Захаряк

Це вже третя конференція яку Крайова Управа організовує в пам’ять покійного д. Василя Сенька, який був взірцем лідерства для нашої спільноти в Австралії. 

Под. Тетяна Захаряк підготувала вікторину над темою СУМознавство. Ця вікторина була великою нагодою для дружинників і виховників перевірити свої знання про СУМ – історію, знаменитих СУМівці, що СУМівський герб означає, ступені та закони юнацтва і.т.д. Друг Олекса Матіюк представив історію СУМ під заголовком “Історія СУМ в контексті світової історії”. Було корисно почути пояснення та погляди про те, чому і як СУМ був заснований і також чого Україна переходила певні важкі історичні моменти.

Виховно-історична частина була завершена з презентацією від Генерального Секретаря Крайової Управи, д. Маркіян Стефанишин, про ідеали СУМ і ОУН. Презентація включала історію ОУН та як ідеали і закони в СУМ підлягають до принципів ОУН.

Слово почесного консула України в Сіднеї, Ярослав Дума ОАМ

Дальше, голова Крайової Управи, д. Андрій Дума, та Референт Комунікації, д. Марко Гид, провели жваву дискусійну сесію про дальший розвиток СУМ і як це здійснити щоб СУМ надалі залишився відповідною організацією до цінності СУМу.

Після обіду, Конференційні сесії продовжували розмови про лідерство. Голова осередку СУМ в Перті, д. Андрій Лозик, та члени осередкової управи опрацювали майстерню з дружинниками про потреби вияву професійності в праці Спілки Української Молоді і, як це є можливо користуватися своїм професійним знанням, своїми талантами на користь в СУМі та в громаді. Додатково, голова осередку СУМ в Сідней, д. Юстин Сенько, представив для учасників проект до Дня Незалежності – UkiFest 2019, який зараз організується на громадському рівні з підтримки сумівців-дружинників які мають охоту працювати не тільки в СУМі, а в українській спільноті. Ця сесія мотивувала учасників до того, що для них, важливим шляхом праці на суспільно-громадській ниві це те, що СУМ активно і обширно включається на всіх нивах громадського та церковного життя української Австралії.

Голова осередок Сідней провадить майстерню як можна користуватися своїм професійним знанням на користь в СУМі та в громаді

І-ий заступник голови Світової Управи СУМ, д. Петро Дума, провів інформаційну сесію, особливо для молодих дружинників які вступають до управи, про СУМівській статут і правильник – що це є, що можна в них знайти, як їх вживати і.т.д. Також розповів про ступені дружинників та мотивував дружинників далі працювати в рядах СУМ щоб досягти ці ступені. д. Петро заохочував осередки подавати аплікації на почесне членство для довго-літніх членів осередку. Було обговорено що означає почесне членство та правила на подання.

І-ий заступник голови Світової Управи СУМ, д. Петро Дума

Голова осередку СУМ в Мельборні та под. Дарка Сенько (жінка покійного д. Василя Сенька) від осередок СУМ в Сіднеї провели дискусію над питанням “Як виглядає моя СУМівська управа?” В дискусії було обговорено різні ролі в управі, структури та їхні відповідальності.

Організаційний Референт Крайової Управи, под. Тамара Моравська, представила про юридичні правила, кодекс, правила поведінки які є обов’язковими та мають застосовуватися в осередках. В кінці, под. Марійка Дума, з Сіднею, пояснила юридичні правила про створення “Child Safe Environment” – що це є, для чого це є і як ми маємо застосовувати в наших осередках. Офіційна програма Конференції Лідерства була успішно завершена. Учасники конференції дізналися багато про історію та ідеали СУМ, важливість виховання, статути та різні правила, структури управи та їхні ролі. На кінець програми Конференції в суботу вечір, учасники мали можливість ближче познайомитись на спільній вечері. 

Після завершення Конференції Лідерства й Виховання, в неділю 28-го липня, учасники Конференції відбули на архиєрейську службу в катедрі Української Католицької Церкви, свх. Петра і Павла. Владика Кир Петро привітав сумівців та висловив признання та подяку за пророблену працю з молоддю в рядах Спілки Української Молоді на церковній ниві, та в житті української громади.

Спільна знимка з учасниками та члени управи СУМ з Владикою Кир Петро Стасюк

По службі, відбулася спільна знимка з учасниками Конференції в однострої. Також, по службі, Крайові та осередкові управи відбули на Крайовий Пленум де Крайова Управа представила свою роботу за минулий рік. На цьому Пленумі була велика нагода для учасників Конференції, які не знаходяться в управі, побачати як розвивається управа в формальній атмосеферi. 

Між учасниками на Крайовому Пленумі, було приємно вітати Єпарх українців греко-католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії, Преос. Владика Кир Петро Стасюк. На цьому Пленумі, Крайова Управа мала велику честь формально ратифікувати пропозицію осередку СУМ в Мельборні на визнання довго-літнього головного капеляна СУМ, Владика Кир Петра Стасюка, як почесного члена СУМ в Австралії. Привітаючи Владику Кир Петра як почесного члена, д. Андрій Дума подякував за його довголітню працю для СУМ та її молодь.

Члени СУМ на Крайовому Пленум у церковні залі при Катедрі Української Греко-Католицької Церкви

Крайова Управа висловлює подяку всім учасникам, викладачам та всім що допомагали провести цю успішну Конференцію.