Сумівський Вишкіл – 2017

0
500

Сумівський Вишкіл – 2017

 

8 липня 2017 р. завершився двотижневий виховно-вишкільний табір “Смолоскипи” ім. Григорія Ващенка на Оселі СУМ в Елленвілі, НЙ. Серед його учасників було 93 юнаків та юначок з терену Америки та Канади віком від 15 до 18-ти років.

Виховно-вишкільний табір організовано Крайовою Управою СУМ в Америці з метою підготовки старшого юнацтва для здобуття трьох ступенів впорядників, яке в майбутньому долучається до виховного складу сумівських таборів, а також в осередках впродовж виховного року. Комендантом табору була Христина Кобилецька, а головним виховником – Марія Поліщук. Особливо хочеться відзначити вміння провадити табором молодшими членами команди: Кристофора Різзо (бунчужний), Терезу Дуду (писар), Марка Когена (обозний юнаків), Галину Сабадах (обозна юначок).

Програму вишколу традиційно складається з історії України, яку у цікавій дискусійній формі проводив Володимир Зарицький. Він разом із доктором Карбером (професійним військовим, який немало часу пробув на лінії фронту в Україні) підготували та перевели теренову гру з тактичного планування бойових дій союзників України проти ворогів. Михайло Мігелич провів заняття з основ сумознавства. Після двох тижнів викладів, втілених в життя проектів які закінчились тестуванням, він переконався, що “мав нагоду ближче познайомитись із майбутніми провідниками СУМу, які під сумівським гаслом “Бог і Україна” готові далі йти в світ і боронити честь України”. Оксана Боднар провела методику підготовки та переведення гутірок, таборів та інших сумівських імпрез. Окремим предметом було включено провідництво, яке перевела Христя Бігун. Яким повинен бути провідник, які риси характеру повен плекати, якою повинна бути роль провідника у командній співпраці та багато інших важливих дискусій було переведено з вишкільниками, які є надзвичайно важливими, адже Спілка Української Молоді виховує в своїх рядах провідників не тільки для своєї організації, але й для всієї української громади, а також і для підтримки громадського життя.

Тематику провідництва продовжив під час своєї зустрічі з вишкільниками і Голова ООЧСУ Степан Качурак. Адже після 18 років юнацтво переходить у дружинники – дійсні члени СУМу, і саме тоді розпочинається пора самоосвіти, самовдосконалення, самоствердження та самореалізації кожного юнака чи юначки. Тож за три роки вишколу юнацтво має можливість пізнати та приготуватися до свідомого вибору дружини СУМу: виховників, культурників, суспільників, міжнародників та ратників.

Гостем з України був головний редактор “Шляху Перемоги” Віктор Рог, який цікаво розповів юнацтву про відновлення СУМу в Україні, про студентське голодування, у якому брали участь і сумівці, а також про сучасних героїв Майдану та воїнів АТО. Він також провів екскурсію фотовиставкою про УПА, яка в той же час експонувалася на Оселі СУМ.

З рамени Програми Обміну виховників та впорядників між Україною та Америкою Леся Голик проводила цікаві гутірки про сучасну Україну. Протягом двох тижнів подруга Леся намагалася передати таборовикам трохи реального відчуття “своєї України”: говорила про нові слова в мові, нових музичних виконавців, цікаві місця, куди можна мандрувати і, звісно, про Григорія Ващенка, якого вибрано патроном табору. Подруга Леся багато навчання за темою “сучасна Україна” передавала поза гутірками, коли юнацтво питало справді про те, що їх цікавить, коли розбирали слова пісень та віршів, коли визначали як правильно говорити і згадували не легку українську граматику і під час танцювальних руханок.

Гостем вишкільного табору був Президент Фундації Українського Вільного Університету Аскольд Лозинський з доповідями про Геноцид українського народу Голодомор 1932-33 років та про операцію «Ві́сла» – примусове переселення українців Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, 70 років з часу початку якої припадає цього року.

У неділю 2 липня учасники вишкільного табору взяли участь у святочній літургії, яку перевів Єпископ Стемфордської Єпархії Павло Хомницький та в урочистому відзначенні Свята Героїв. Вражаючим та незабутнім був “Вихід повстанців із лісу”, який організував Юрій Наконечний. Наші юнаки (повстанці) та юначки (санітарки) серйозно ввійшли у свою роль, що дало змогу всім перенестися у ті часи 75-літньої давнини, коли УПА встала на захист свого народу та незалежності своєї батьківщини.

В час вишкільного табору на Оселі проходив фестиваль “Надія є!”, участь у якому взяли наші таборовики. Надовго запам’ятається всім приватна зустріч з артистами популярного рокового гурту “Друга Ріка”, які були запрошені на фестиваль Крайовою Управою СУМ. Вишкільники мали можливість ближче познайомитись із артистами гурту, особисто задати питання про їхню творчість, а також про сучасні події в Україні.

Багато заходів було організовано самими вишкільниками. Серед них спортові змагання, відбиванковий турнір, прощальний вечір, а також збір коштів на благодійну ціль. Таборовики організували збір пляшок з-під води на Оселі, що допомогло зібрати $ 250 та передати їх на потреби Благодійного табору, що відбуватиметься в Україні з рамени Світової Управи СУМ для дітей воїнів АТО та переселенців.

За два тижні таборування наше юнацтва не тільки вчилося та здавало іспити, але і гарно розважалося в оточенні своїх приятелів. “Ой на Івана та на Купала красна дівчина долю шукала…” – так і наші дівчата плели вінки та пускали їх на воду, а парубки ловили їх та загадували бажання.

Цього року вдруге в час вишкільного табору відбувся старшо-юнацький табір, головним виховником якого був Віктор Курилик, а інстукторами – Євген і Маркіян Кузіви та Степан Прятка. Учасниками цього табору були юнаки та юначки, які закінчили 8 класів щоденної школи. Програма табору була надзвичайно цікавою та різноманітною. Учасники набиралисяся вмілостей з орієнтації та життя серед природи, відбули мандрівку в терен, здобули навики першої медичної допомоги та отримали відповідні сертифікати. Часто старше юнацтво долучалося до вишкільників на спільні заняття, змагання та забави. Завданням цього табору було підготувати юнацтво до наступного етапу сумівського вишколу зі всіма його традиціями.

Швидко проминули два тижні. Прийшов час і на завершення ще одного етапу в житті кожного. На урочистому закритті всіх таборовиків та членів команди привітав Голова Крайової Управи СУМ Америки Юрій Микитин з побажаннями успіхів та здійснення мрій під цьогорічним гаслом: “Великого бажайте!” (Йосиф Сліпий). За давньою традицією третьорічники після отримання посвідчень скокнули у басейн, заманивши з собою і своїх викладачів. Сумно, що табір завершився, але на прощання всі сказали: “До наступної зустрічi у сумівському таборі!”

– Марія Поліщук