Tабір на Голубиному озері – „Зeмля– Мов Казка”

0
416

По багатодесятилітній традиції, і цього 2015-го року знову СУМівці різного віку з’їхалися на відновленій оселі отців Василіян над Голубиним озером неподалік Едмонтону, щоби серед чудової альбертської природи відсвіжити свій СУМ-івський дух на виховно-відпочинковому таборі.

group picture 2015

У відміченні ювілею 80-річчя з дня народження поета Bасиля Симоненка, святковим апелем відкрито табір „Зeмля– Мов Казка” у неділю, 19 липня 2015 р. Таборовиків, яких нараховувалося 54 учасники з осередків Едмонтону і Калґар, вітали голова КУ СУМ Канади, др. Роман Британ, голова О СУМ Едмонтону, др. Юрій Брода.

Формально передано команду комендантові, др. Тарасові Подільському, і почалися таборові зайняття суменят, молодшого та старшого юнацтва віком від 3-ох до 17-ти років.

Між головнішими денними тематичними присвятами були такі великі річниці –

  • 155-річчя від часу публікації повного «Кобзаря» Т.Г.Шевченка
  • 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького
  • 150-річчя від написання Державного Гимну України
  • 100-річчя від переможної битви на горі Маківка
  • 90-річчя від заснування Спілки Української Молоді
  • 80-річчя з дня народження Василя Симоненка
  • 65-річчя СУМ в Австралії, Аргентині, Франції
  • 50-ліття руху «Шістдесятників»
  • 25-ліття від проголошення державного суверенітету України
  • 25-ліття Живого Ланцюга в Україні

З приводу цих роковин цьогорічний табір, у своїй праці користувався цитатами, які відповідали кожній річниці.

Без сумніву, найяскравішим спогадом цього табору для старшого юнацтва і впорядників були три чудові дні другого тижня зайнять, коли вони в лісі табору, жили серед природи, як партизани УПА на їхньому повстанському таборі.

Upivci

Інші пам’ятні таборові пригоди включали:

  • `Український день` у вишиванках із козацькими іграми
  • День `Крим – це Україна` включно з живою фото-картою України та гутіркою яку вела Анна Захарова з Криму.
  • Ніч на Івана Купала
  • Подорож в містечко Інесфейл у їхній “Discovery Wildlife Park”
  • Таборовий концерт Заслуженої артистки України Софії Федини, яка перебувала у гостях в Едмонтоні.
  • Лекції формального танцю `Аргентин танґо`. Учителем був Олексій Молоштан, який провадить лекції танцю у Mount Royal University, м. Калґарі
  • Таборову ватру, концерт, феєрверки і забаву
  • Таборове відео “90 причин чому ми любимо СУМ – з нагоди 90-річчя СУМ”
  • Промову запрошеного гостя Любомира Маркевича про сучасну Україну
  • Писання листів і підпис канадського прапора для батальйону ‘Айдар’
  • Завзяті футбольні змагання між СУМ-івцями Едмонтону і Калґар

Не обійшлося на таборі „Земля – Мов Казка” і без найприємніших компонентів СУМ-івського таборування таких, як дружні ватри з бадьорим співом, святковий концерт і дві таборові забави.

krym picture

В дусі універсального гасла СУМ „Бог і Україна” молитовно відспівано святу Літургію, яку відслужив, в наміренні страждаючої Батьківщини-України, отець Данило Куць з парафії св. Юрія в Едмонтоні. Водночас багато гутірок презентовано в контексті останніх подій на окупованій території східної й південної України: про Крим, батальйон Айдар і про Волонтерський Рух. Вибрані таборові пісні: Я живий, матусенько живий (написла Софія Федина) і Сто бійців – один наказ (написана спільними зусиллями  Олекси Негребецького (слова), Віталія Телезина (музика), Юлії Донченко (вокал)

Щоби охолодитись, таборовики купалися в портативному басейні та озері, де юнаки й юначки з приємністю, денно, могли під чудовим літнім сонцем плавати і плисти на човнах.

У суботу, 1 серпня 2015 р. роздачею грамот участи та таборових відзнак на святковому апелі офіційно закрито виховно-відпочинковий табір „Земля – Мов Казка” і всі учасники сумними прощаннями але з теплими, приємними спогадами повернулися до рідних домівок.

У СУМ-івському житті таборування – це не лише гарне річне зайняття, де можна розважитися й відпочивати. Це – фундаментальний виховний елемент, на основі якого розвивається сама суть СУМ-івської особистості. Тут сіється зернятко, вирощується плоди й збирається жнива круглої, вповні розвиненої й якісної української людини, яка живе й працює на користь свого оточення, своєї родини, своєї громади, своєї спадщини.

kupalo

Склад таборової комісії: Данило Фецуляк – Голова, Тарас Подільський, Данило Мусієнко, Іванка Солецька, Михайло Вовк, Ніколя Олійник, Юрій Вальків, Тимко Басараба, Віра Бокало, Христя Мусієнко i Роман Британ.

Команда складалаяся із слідуючих осіб: Тарас Подільський – Командант перший тиждень, Христя Мусієнко – Командант другий тиждень, Данило Мусієнко – Головний Виховник перший тиждень, Стефанія Переверницька – Головна Виховниця другий тиждень, Наталя Давид – Бунчужна, Іванка Солецька – писар перший тиждень, Оксана Селецька – писар другий тиждень. Виховники: Анна Захарова, Юрій Вальків, Місьо Шиш, Андрея Шиш, Маруся Шиш, Николя Олійник, Іван Педяш, Марко Шмігельський, Михайло Мисків, Михайло Вовк й Олексій Молоштан. Батьки і виховники Суменят: Роман Британ, Оля Миць і Добродійка Світлана Гарагуц. Помічники в кухні: Лаверн Kоф – головний кухар, Леся Івасик, Люба Переверницька, Дейв Гаріджук, Оксана Давид і Галя Гаріджук. Господар: Володя Кочетов

Додаткові фотографії можна оглядати в ґалереї.