Пам’ятаючи про Крути

0
379

Пам’ятаючи про Крути

30 січня 2016 р. юнацтво, батьки та виховники Спілки Української Молоді (далі СУМ) відзначили 98 річницю бою під Крутами на оселі СУМ  в Елленвілі, Н.Й.

Юнацтво готує вінок для вшанування героїв Крут
Юнацтво готує вінок для вшанування героїв Крут

Крайова Булава СУМ, за активної участі виховників Осередків округи східного побережжя та Реферантури Дружинників, підготували цікаву виховну, спортивну та розвагову програму для молодшого та старшого юнацтва, яке представляло Відділи Юнацтва з Філядельфії, Йонкерсу, Ґошену, Картерету, Стемфорду та Нью Йорку. Промови Голови Крайової Управи Юрія Микитина, Булавного Юрія Прятка та Референта Дружинників Наді Длябоги під час Апелю торкалися не лише історичного контексту цієї битви, але й звертали увагу на актуальні паралелі з сучасністю. Як і сто років тому, українці ведуть боротьбу за незалежність та право визначати свій шлях розвитку проти московських окупантів на Сході та в Криму. Про це доречно згадала у своїй промові подруга Надя Длябога: “ Очевидно, ці студенти вступили у нерівний бій. Важко уявити, які думки промайнули в їхній уяві… Вони сміливо йшли вперед, знаючи, що те, що вони роблять –  для добра України… Герої, які віддали своє життя під Крутами, стали прикладом наступним поколінням українських патріотів… Дух молодих бійців живе в нас і живе за рахунок наших дій... Враховуючи події, що відбуваються в Україні, дуже важливо пам’ятати усі ті жертви. І звичайно, наш обов’язок – морально підтримати українських солдатів і волонтерів, які сьогодні воюють, захищаючи нашу Батьківщинy”.

Бій під Крутами cтав частиною історичного міфу, який cформував сучасну українську ідентичність й увіковічує в нашій пам’яті юнацьке завзяття, жертовність та ідеалізм. Герої Крут увійшли до пантеону українських героїв поруч з невідомими повстанцями Холодного Яру, воїнами УПА, захисниками Донецького аеропорту та ін.  Втім, ця трагічна сторінка змушує замислюватись над багатьма уроками історії. Передусім, що без армії – нема держави. Героїзм крутян був розплатою за злочинне недбальство, наївність та нерішучість керівництва УНР – високочолих інтелектуалів М.Грушевського та В. Винниченка, які згаяли час на створення сильної армії в умовах І світової війни та оточення ворогами (особливо агресивної більшовицької Росії). Іншим важливим уроком є небхідність виховання патріотичної молоді, яка здатна критично сприймати реальність й стати опорою важливих процесів розвитку держави, а якщо потрібно – контролювати політичну еліту та виправляти їхні помилки. Бажано, щоб не ціною власних життів як сталося під Крутами.

Ці уроки важливі і 100 років пізніше, коли Україна відбудовує армію, щоб захиститись від нової окупації Росією, та створює нову еліту, щоб подолати корупцію та спадщину російського колоніалізму. Настільки ж важливими ці уроки є для самозбереження української громади в діаспорі.

З метою розвитку критичного мислення, під час гутірок старше юнацтво мусіло оцінити діяльність українського уряду Центральної Ради, причини, які спонукали київських студентів виступити у бій під Крутами та наслідки, які він мав у контексті переговорів у Брест-Литовську. Юнацтво мусило визначити чи битва під Крутами була перемогою, або ж поразкою. Гутірка з молодшим юнацтвом зосереджувалась над цьогорічним гаслом СУМ “Україна починається з Тебе!”, слова Вячеслава Чорновола. Молодші юнаки демонстрували свою вправність у футболі, кинувши виклик виховникам. Цікавинкою теренової гри для молодшого юнацтва було завдання знайти ключі у різних місцях оселі, щоб в кінці відповісти на запитання про Крути.  Успішність виконання залежала від координації дій юнацтва та розуміння задачі, що так необхідно для виховання провідників.

Вшанування героїв та відзначення історичних подій не повинні ставати спрощеним ритуалом. В подібних відзначеннях закладена енергетика, яка допомагає зрозуміти життєвий вибір найкращих представників нашого народу та дух нації, які об’єднують сучасне з минулим. Пошук нового змісту та ідей повинні давати наснагу й будуть найкращою пам’яттю наших героїв.

Слід відзначити, що аналогічне вшанування відбулось і на Західному терені при участі Відділів Юнацтва з Чікаго та Палатайну.

Віктор Курилик

Апель - звіт курінних
Апель – звіт курінних

 

Апель - Загальний вид
Апель – Загальний вид

 

Вшанування героїв Крут
Вшанування героїв Крут

 

Cумівська ватра
Cумівська ватра

 

Осередок СУМ НЙ 2
Осередок СУМ НЙ