Американський табір Спілки Української Молоді готує майбутніх лідерів українського суспільства

0
799

Виховно  – Вишкільний табір СУМ з українським рок гуртом Lama. Фото підготували: Христина Іваник

Американський табір Спілки Української Молоді готує майбутніх лідерів українського суспільства

«Народ мій є. Народ мій завжди буде.»

Цими словами мудрості великого українського поета шістдесятника, Василя Симоненко, Виховно -Вишкільний табір СУМ відзначив закінчення двотижневих пригод та початок подорожі великої кількості випускників у громаді лідерів.

Щорічно табір збирається в сумівській оселі в місті Елленвіл, штат Нью Йорк. Мета Виховно – Вишкільного табору (членський табір з виховання лідерських та учительських якостей) : виховати членів СУМ, учнів середніх шкіл, бути лідерами та вчителями українського суспільства. Упродовж двох тижнів, з 28 червня до 11 липня, члени табору відвідували лекції, що проводилися відомими виховниками СУМ та приймали участь у тренінгах з лідерства та тімбілдінгу.

Навчаючись під  керівництвом Коменданта Христини Кобилецька та Головного Виховника Дмитра Ленчука, члени табору заохочувалися розвагами. Головним проектом табору була експериментальна «Таборова Управа», що складалася з учасників, які були членами табору третій рік поспіль, декількох, що були другий рік, а також новачками. Управа була відповідальною за організацію усіх заходів, включаючи ватру, бал-маскарад, збір коштів на гуманітарну допомогу українським військовим. Представники управи займали керуючі посади, відбираючи таборовиків-сумівців в комітети, що організовували всі головні заходи та проекти табору. Маючи наставників з Команди табору кожен член ради мав можливість експериментувати з процесом керівництва, за допомогою досвідчених професіоналів.

Результат цього проекту був вражаючий. Виховники підготували відео для підтримки українських військових, а також культурну програму на таборову ватру, але через безперервний дощ програму з жартами, віршами та піснями вдалося легко перенести у приміщення. Культурники, що складали одну з найбільших груп у таборі, розділилися на підкомітети для організації створення не лише символічного прапору табору та постановки традиційного народного танцю для фестивалю «Надія є!», а й для організації традиційного свята Івана Купала та балу-маскараду. Ратники, чисельність яких була не менше ніж культурників, створили тематичну гру «захоплення прапору», а також змінили дизайн брами табору. Ця група також допомогла і іншим проектам, включаючи збирання вищезгадану ватру, яке на жаль не вдалося запалити. Міжнародники організували комітет для прийому запрошеного з України рок-гурту Lama, який виступав на фестивалі «Надія є!» та відвідав членів табору. Суспільники організували змагання серед сумівців, які мали вирішити дві головні проблеми: 1) як допомогти Україні з Америки?, та 2) як утримувати територію табору в чистоті? Новаторські рішення проблем включали декілька способів збору пластикових пляшок, які пізніше відправили на переробку та обміняли на гроші. Зібрані кошти відправили українській гуманітарній організації «Вільні люди», яка працює в Харкові та допомагає батальйонам на сході України.

Табір, офіційна назва якого «Герої України» ім. Алли Горської, був створений  для вшанування пам’яті та честі різних українських героїв кожного дня тижня, від Володимира Великого до Алли Горської, Степана Бандери, Небесної Сотні. Кожному дню була присвячена тема та урок з історії правління України. Вивчаючи про минулі успіхи та невдачі, майбутні лідери СУМ та української діаспори будуть краще оснащені знаннями, коли зіткнуться з проблемами двох суспільств, які розвиваються, американського та українського.

Таборовики познайомилися не лише з оригінальною структурою табору, а й дізналися про велику кількість можливостей, які були унікальними у цьому таборі. Після виступу голови Головної Управи Організації Оборони Чотирьох Свобід України на Святі Героїв, Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті , звернувся з промовою до сумівців. На окремих лекціях згадувалась історія Майдану та важливість фігури Степана Бандери у сучасній війні на сході України. Таборовики також подивилися документальний фільм про українську капелю бандуристів, «Music of Survival», а також конференцію «питання-відповідь» з режисером,який отримав премію за цей фільм, Орестом Сушко. Таборовики також гостинно зустріли український рок-гурт Lama з їх хітом «З Джерела» та відвідали конференцію «питання-відповідь», яка була винятковою для табору. Виховно – Вишкільний табір виступав не лише під час Свята Героїв, а також на фестивалі «Надія є!» з трьома піснями та танцем. І останнє, але не менш важливе, на концертах DJ Stas та Lama усі таборовики сиділи в перших рядах.

 Упродовж двох тижнів таборовики вчились як бути лідерами та вчителями не лише на звичайних уроках, а й отримували практичний досвід та скористались унікальними можливостями. Стало вочевидь видно, що завдяки наполегливості та практиці ці сумівці  зможуть стати не лише активними членами СУМу, а й активними учасниками української діаспори. Зараз вже не виникає сумніві, що це покоління українських американців готове стати до штурвала і діяти. Це лише питання часу.

Автори: Дмитро Ленчук, Ольга Левченко

2015Vyshkil_2

Виховно -Вишкільний табір СУМ під час Свята Героїв. Фото підготували: Організація Оборони Чотирьох Свобід України.