СУМ: 12 миттєвостей 2018 року

0
687

Наприкінці року, що минає, зазвичай прийнято підбивати його підсумки, згадувати про вагомі та небуденні події, якими він позначився.

Спробуємо зробити це й ми, згадуючи про сумівський 2018 рік – рік насичений подіями, акціями, вістками та працею.

Звісно, ми не претендуємо на всеохопність, адже подій цих було доволі багато, однак, вважаємо, що не зайвим буде акцентувати увагу на декількох із них, аби отримати виразну картину року, що минає.

Січень 2018 року

Світова Управа Спілки Української  Молоді запровадила Відзнаку Юнацтва СУМ «Крути-100», в пам’ять про молодих вояків – учнів та студентів, що боролися й віддавали своє життя за Україну. Здобути відзнаку могли члени Юнацтва СУМ, виконавши ряд практичних та теоретичних завдань.

Внаслідок мінометного обстрілу, в промзоні м.Авдіївка важкі осколкові поранення дістав вихованець Смілянського осередку СУМ в Україні, 34-річний Михайло Дімітров.

Михайло був активним учасником Революції Гідності. У серпні 2014 року зголосився добровольцем у зону проведення антитерористичної операції. Воював у складі Добровольчого Українського Корпусу Правого Сектору, батальйону ім.ген.Кульчицького НГУ, батальйон НГУ «Азов», УДА.

Боєць брав участь в обороні Донецького аеропорту та в бойових діях біля Дебальцево, Пісків, Водяного, Станиці Луганської, Широкіно.

Від одержаних ран помер у госпіталі 17 січня 2018 року. Похований в с.Костянтинівка Смілянського району. Посмертно нагороджений найвищим відзначенням СУМ – «Залізним Хрестом Заслуги».

Лютий 2018 року

Поїздкою у Краматорськ Донецької області та Новоайдарський район Луганщини підсумували сумівці акцію “Теплом зігріємо серця”, яка об’єднала українську молодь світу.

15-17 лютого сумівці з Калуша, Львова та США їздили на Схід України, щоб передати гостинці для наших вояків, підтримати волонтерів і людей в потребі.

Військовим подарували 200 футболок (які закупили у межах акції “СУМівець бійцю”), три бензопили та засоби особистої гігієни. Також сумівці з Краматорська власноруч зробили близько 100 іграшок і дарували їх воякам на блок-постах. Особливістю візиту на Схід став сумівський гурт – народний ансамбль “Передзвін” з Калуша, який тішив усіх патріотичними піснями.

Березень 2018 року

Світлина від СУМ в Україні.

Доброчинний проект Спілки Української Молоді «Теплом зігріємо серця» став переможцем в номінації «Молодіжна та дитяча благодійність» Національного конкурсу “Благодійна Україна – 2017”.

Церемонія оголошення призерів конкурсу та вручення дипломів й спеціальної відзнаки – «Ангел добра» відбулася 22 березня 2018 року у колонній залі Київської міської адміністрації.

У такий спосіб було відзначено сумівську ініціативу, в рамках якої, лише у 2017 році, було зібрано майже 92 000 доларів США, згодом використаних на придбання подарунків для 3 235 дітей українських військових та дітей вимушених переселенців з Донбасу.

Загалом ж, за чотири роки проведення акції «Теплом зігріємо серця» сумівці зібрали й передали в Україну понад 7 000 подарунків на загальну суму – 200 000 доларів.

Квітень 2018 року

Світова спільнота СУМ та сумівська родина Канади відзначили 70-ту річницю з часу створення перших осередків Спілки Української Молоді в цій країні.

Ця дата є важливою не лише для терену-Ювіляра, а й для всієї нашої світової спільноти й української громади загалом, адже за роки своєї праці в Канаді СУМ заявив про себе, як про потужну формацію, дієвий виховний центр, зарекомендував себе активним популяризатором культурної спадщини українського народу, підготував яскраву плеяду провідних діячів у суспільній царині.

На сумівській оселі «Тарасівка» 21 квітня 2018 року відбувся у XLI Крайовий З’їзд Спілки Української Молоді у Великій Британії.

Ця важлива подія пройшла на фоні славного Ювілею – 70-ти річчя створення першого осередку Спілки Української Молоді в цій країні.

«Посіяне першими сумівцями Великої Британії зерно проросло щедрим врожаєм, адже впало на добрий ґрунт працьовитості, жертовності та патріотизму. Прикметно, що ці риси, притаманні вашим попередникам, ви прагнете не лише зберегти, але й примножити!», – йдеться у листі Світової Управи СУМ, адресованому делегатам З’їзду.

Учасники З’їзду проаналізували діяльність організації за час, що минув від попереднього З’їзду, заслухали звіти про роботу уступаючих керівних та контролюючих крайових органів та обрали новий їх склад.

Очолити Крайову Управу делегати знову доручили другу Зенону Фініву.

Травень 2018

Завершився перший конкурс Сумівського Євробачення, започаткований Ініціативною Групою зі створення СУМ в Португалії.

Жюрі та глядачі зробили свій вибір, та визначили його переможців – гурт «46 кабінет» з осередку СУМ в Україні в м.Калуш. Гурт створено весною 2015 року талановитими сумівцями: Богданом Климентієм і Захаром Побережним. Мистецька формація не обмежує себе жанрами, стилями, грає те, що подобається учасникам і перебуває у вічному пошуку ідеального прототипу музики.

Червень 2018 року

У Мадриді відбулися установчі збори, на яких засновано Ініціативну групу зі творення Спілки Української Молоді в Іспанії. Головою новоствореної Ініціативної групи стала подруга Анастасія Лучик.

Передувала цьому багаторічна виховна та організаційна діяльність сумівців Іспанії, яка дала добрі плоди. Заснування Ініціативної групи  стало свідченням того, що обраний місцевими сумівцями шлях, який базується на досвіді попередників – творців перших сумівських клітини на вашому терені в середині ХХ століття, є вірним.

Іспанія стала 12 країною світу де нині організаційно представлена Спілка Української Молоді.

Липень 2018 року

У Чехії вперше відбувся юнацький табір за сумівською методою «З Україною в серці!», за участі дітей місцевої української громади.

Організували його Світова Управа Спілки Української Молоді та Культурно-освітній центр “Крок”, за сприяння Посольства України у цій країні.

Серпень 2018 року

У Чернігові завершив роботу СУМівський благодійний табір «Творці майбутнього». 111 дітей, 37 виховників, 12 сонячних днів і безліч позитивних емоцій – ось стислий його підсумок.

Починаючи з 2014 року проведене три такі табори, завдяки чому понад 350 дітей переселенців і бійців АТО мали нагоду відпочити від наслідків війни, оздоровитися, краще пізнати історію і культуру України.

От і цього року сини та доньки українських бійців, хлопці та дівчата з сімей вимушених переселенців, а також ті, які живуть поруч з лінією розмежування – на два тижні вони стали однією великою родиною, аби теплом своїх сердець і усмішок зігріти одне одного, захистити від болючих  спогадів та зміцнити віру те, що все буде добре.

Ініціатива такого проекту належить Світові Управі СУМ, а фінансову підтримку надали Крайові Управи Спілки, Міністерство молоді і спорту України та небайдужі люди, які підтримали табір на платформі “Велика ідея” (спільнокошт).

На оселі «Ґомадінґен» відбувся ХХХVII Крайовий З’їзд СУМ у Німеччині. Його учасники зібралися разом, аби обговорити діяльність організації, обмінятися враженнями від участі в сумівських заходах, спланувати майбутню працю.

Свідченням того, що така робота потрібна є крайовий табір, в часі якого відбувалася ця звітно-виборна конференція. Зустріч різних поколінь сумівців, на славній своєю історією та традиціями оселі СУМ – все це засвідчує добру перспективу дальшого розвитку крайової організації.

Заслухавши та обговоривши звіти Проводу, вділивши йому абсолюторій, делегати обрали крайові керівні органи СУМ в Німеччині у новому складі. Очолити Крайову Управу доручено другу Андрію Ситнику.

Вересень 2018 року

67-ий Всеамериканський Маніфестаційний Здвиг Спілки Української Молоді відбувся на початку вересня на сумівській в Елленвіл.

Вже традиційною точкою такого велелюдного зібрання став суботній Благодійний Забіг «5k for UA». Це вже вп’яте члени Спілки організовують таку акцію. Внески з неї передано в Україну волонтерській групі “Львівський Лицар”.

Святковий апель зібрав сумівців з багатьох осередків СУМ в Америці.

Присутній Голова Світового Конґресу Українців та колишній голова Світової Управи СУМ друг Євген Чолій запевнив, що СКУ високо оцінює діяльність СУМ в Америці, яка виховує українську молодь на високих духовних і національних засадах та висловив сподівання на подальшу конструктивну співпрацю Спілки зі Світовим Конґресом Українців  у просуванні українських інтересів.

Привітав сумівців й учасник бойових дій на Донбасі, 21-річний Олександр Півнєв з міста Кропивницький. Він почав свою службу 18-річним юнаком, а сьогодні приїхав в Сполученні Штати для реконструкції протезу.

Жовтень 2018 року

У австралійському Сіднеї відбулися Ігри Нескорених – міжнародні спортивні змагання в параолімпійському стилі, в яких взяли участь ветерани війн з 18 країн світу. Серед них – Герої України, які отримали поранення в зоні АТО та залишились інвалідами, захищаючи свою Батьківщину.

Крайова Управа Спілки Української Молоді Австралії та осередок СУМ в Сіднеї разом з Української спільнотою, активно долучилися до підтримки збірної України, за що отримали від її офіційних представників заслужену подяку та відзнаки.

Світлина від Oso.
Аргентина приймає естафету акції “Запали свічку пам’яті”

Сумівці світу активно долучилися до акції “Запали свічку пам’яті”, приуроченої до 85-ої річниці Голодомору в Україні. Меморіальна естафета передавалася з країни в країну, аби світ дізнався правду про причини та наслідки Великого Голоду, який став геноцидом українського народу.

Листопад 2018 року

У Княжичах, що неподалік від Києва, відбулося засідання Пленуму Світових органів СУМ. Серед іншого, його учасники затвердили проект літнього однострою, прийняли рішення про нагородження (посмертно) полеглого сумівця-бійця друга Михайла Димитрова особливим відзначенням Спілки Української Молоді – Залізним Хрестом Заслуги.

Також відбулася зустріч учасників Пленуму із Главою Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Святославом, Предстоятелем Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріархом Київським і всієї Руси-України Святішим Філаретом, Міністром молоді та спорту України Ігорем Ждановим.

Також делегіція СУ СУМ взяла участь в роботі в роботі Світового Конґресу Українців, який нагородив найвищою відзнакою СКУ  – медаллю св. Володимира Великого, членів Спілки Української Молоді подругу Віру Лавриненко (Гайдамаху), митрофорного протоієрея о.Романа Мірчука, Президента Світового Конгресу Українців друга Євгена Чолія, виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України, сумівку подругу Уляну Супрун.

Новообраним Президентом Світового Конґресу Українців став член Спілки Української Молоді друг Павло Ґрод. Його заступниками – сумівці друг Стефан Романів та друг Андрій Футей.

Грудень 2018 року

Краматорський осередок Спілки Української Молоді в Україні поповнив нещодавно світову родину СУМ. Рішення про його створення прийняла 15 грудня 2018 року Крайова Управа СУМ в Україні, взявши до уваги кількарічну працю Ініціативної осередкової групи та її членства.

Прикметно, що новостворена організаційна клітина Спілки Української Молоді постала в місті, яке є частиною обпаленої бойовими діями Донецької області.

Ідея створення тут сумівської спільноти виникла під час поїздок, які члени СУМ здійснили до Краматорська, в рамках проведення акції «Теплом зігріємо серця».

П’ятий рік поспіль відбувається акція «Теплом зігріємо серця», під час якої діти та молодь української діаспори збирають і передають різдвяні подарунки дітям українських бійців.

Ідея доброчинної ініціативи належить членству Спілки Української Молоді – організації, яка діє понад 90 років й об’єднує  українців у 12 країнах світу.

Цього року сумівці з Сполучених Штатів Америки, Канади, Австралії, Португалії та Великої Британії вже підготували й надіслали 2 тис 500 пакунків із гостинцями для своїх ровесників в Україні, батьки яких виконують бойові завдання на сході та півдні України.